TIM WOODS squasht

De afgelopen jaren heb ik een grote liefde ontwikkeld voor zowel Lean als Squash. Op het eerste gezicht twee totaal verschillende zaken. Toch zijn de meeste lean principes één op één van toepassing op het spel.

squashDe 8 verspillingen van Lean, te onthouden met de ezelsbrug TIM WOODS, probeer je ook in squash zo veel mogelijk te beperken.

Transport (T) van mensen en goederen gaat aan het spel vooraf. Een noodzakelijk kwaad, zo vonden ook de bedenkers van squash. Daarom wordt de sport gespeeld met slechts 2 spelers en een uitermate licht racket. Van overtollige voorraad (Inventory) is weinig sprake. Spelers verschijnen doorgaans met één bal op de baan één reserve bal in de tas. De reserve bal komt pas uit de tas als de andere bal defect is. Een efficiënt Two bin systeem.

Beweging (Movement) komt in overvloede voor. Veel mensen squashen om maar te bewegen. Echter, de goede squasher probeert eigen beweging te beperken. Na iedere klap terug te gaan naar het midden van de baan om van daaruit met veel gemak de volgende bal op te wachten. Beweging van de tegenstander is natuurlijk geen probleem, eerder een doel.
In het spel kun je wachten (W) voorkomen door het aantal overdrachten van de servicebeurt te beperken. Hou de service dus bij voorkeur aan eigen zijde en verkort daarmee de totale doorlooptijd. Net als in lean geldt hier: sneller is beter!
Overproductie (O) is in squash ook een hele duidelijke verspilling. Het kan een tactiek zijn de tegenstander uit te putten en daarom de bal wat langer in het spel te houden. Ik kies er toch liever voor een rally af te ronden zodra de mogelijkheid zich voordoet en de overproductie van slagen te voorkomen. Je kunt in squash ook ballen veel mooier willen slaan dan nodig is. Je neemt daardoor onnodige risico’s en geeft de tegenstander mogelijk onbedoeld kansen. Deze vorm van Overprocessing (O) moet je dus vermijden.

Zeker op een wat hoger niveau gaat het in het spel vooral om het voorkomen van fouten (Defects). Degene die de minste fouten maakt wint. Zeker bij structurele fouten moet je terug naar de grondoorzaak. Vraag jezelf 5 keer waarom en verbeter je slag of tactiek.
Een goede wedstrijd en veel plezier ontstaat als beide spelers aan elkaar gewaagd zijn. Als het klasse niveau te groot is, dan blijven de vaardigheden (Skills) van de ander onbenut. De motivatie zal afnemen en de behoefte aan een baan met een goede tegenspeler erop neemt toe.

Bij het leren van squash komen de principes dus goed van pas. Lean en squash kun je alleen maar leren door te doen. Voor beiden geldt: oefening baart kunst.

In ieder leanproject kun je weer leren, over de principes, de hulpmiddelen en het samenspel met alle medespelers. Die mogelijkheid om jezelf te verbeteren maakt zowel squash als lean interessant en geweldig om te doen!